No niin gradun tulokset tulossa. Meni tässäkin sitten iäisyys. Toivon, että joku tämän nyt lukee, kun tämä niin paljon tuotti minullekin jopa huolta, kun en meinannut saada tekstiä valmiiksi. Jännä juttu, että on vaikea tiivistää sataa sivua pariin blogipostiin 😛 Mutta kun on kerran ryhtynyt hommaan niin ei sitä kesken jätetä. Pihtiputaalainen pöllö taas liikenteessä. Okei, asiaan. En laittanut mitään luotettavuuslaskelmia ynnä muita tähän, mutta ne kaikki löytyy sitten tuolta gradusta tarkemmin, samoin isommat linjat, johtopäätökset, naisten ja miesten vertailut, kansallisuuksien tarkemmat erot jne jne. Blogi on vapaamuotoisempi nääs. (pst. Jos missasit ekan osan niin vilkaise ensin tämä postaus jotta pysyt kärryillä)

Aloitetaanpas samasta järjestyksestä, jossa vastaajatkin vastasivat kyselyyn. Vastaajia saimme kasaan 276 kappaletta, joista 148 oli miehiä (55 %) ja 121 naisia (45 %). Loput eivät vissiin olleet käyneet murkkutunnilla, kun eivät tienneet vastausta. Puolalaisia vastaajista oli 143 (55 %), suomalaisia 98 (36 %) ja muita kansallisuuksia yhteensä 35 (13 %). Muodostin näiden ryhmien välillä pientä vertailua, eroavatko lentopallofanien arvot ja lentopallon imago toisistaan kansallisuuksien mukaan? Vastaajien keski-ikä oli 36.

Seuraavaksi vastaajilta kysyttiin rasti ruutuun periaatteella, kuinka paljon seuraavat attribuutit (28 kpl)  kuvaavat heistä lentopalloa asteikolla yhdestä seitsemään. Suosituimmiksi attribuuteiksi nousivat kansainvälinen, hauska, jännittävä, kunnianhimoinen, miellyttävä, menestyvä ja vahva, jotka kaikki ylittivät yli kuuden keskiarvon. Jos attribuutteja vertaillaan puolalaisten, suomalaisten ja muiden kansallisuuksien kesken, suuria eroja ei löytynyt. Suomalaiset pitivät lentopalloa miellyttävämpänä ja jännittävämpänä kuin muut, puolalaiset taas liittivät menestyksen lentopalloon muita enemmän. Pohdinkin, että johtuneekohan se siitä, kun puolalaiset ovat menestyneet lentopallossa erittäin hyvin viime aikoina, joten heidän menestyksensä heijastuu myös heidän mielikuvaansa lentopallosta.
most related attributes to volleyball

Seuraavaksi siirrytään arvoihin, jee! Kyselyn attribuuttien takana on Schwartzin teoria ihmisten arvoista ja jokainen attribuutti johtaa tiettyyn arvoon ja arvokategoriaan, esimerkiksi attribuutti ”miellyttävä” linkittyy hedonismiin, joka kuvastaa elämästä nauttimista ja mielihyvän tavoittelua elämässä. Lentopalloon liitettävät arvot olisivat samalla idealla pääteltynä seuraavat, suluissa adjektiivi.

  • “unversalism” eli universalismi (kansainvälisyys),
  • ”stimulation”eli  stimulaatio, virikkeisyys (hauska ja jännittävä)
  • ”achievement” eli suoriutuminen, saavuttaminen, tavoitteellisuus (kunnianhimoinen ja menestyvä)
  • “hedonism” eli hedonismi (miellyttävä)
  • ”power” eli valta/voima (vahva).

Sama vielä kuvana:

thesis results 1Toinen tapa saada lentopallon arvot selville oli laskea jokaisen arvoryhmän attribuuttien pisteet yhteen ja sitä kautta tarkastella, mitkä arvot nousevat esiin. Tällä tavoin laskettuna suoriutuminen/tavoitteellisuus/saavuttaminen nousi ylimmäksi 5,99 keskiarvolla. Toiseksi sijoittui universalismi ja kolmanneksi valta/voima. Kansallisuuksien välillä ei ollut merkittäviä eroja, mutta miesten ja naisten mielipiteet erosivat hiukan toisistaan. Naiset mm. pitivät lentopalloa paljon miellyttävämpänä lajina kuin miehet. Mietin johtuisiko ero siitä, että oltiin miesten turnauksessa.. Ja jos turnaus olisikin naisten turnaus, olisivatko miehet antaneet silloin korkeammat pisteet ”miellyttävä” attribuutille..? Veikkaisin, että arvelullani voisi olla perää.

Molempien tapojen tulosten tarkastelun ja analysointien jälkeen lopputulos on se, että fanien mielestä lentopallo edustaa eniten arvoja a) suoriutuminen/saavuttaminen, b) universalismi ja c) stimulaatio/virikkeellisyys. Suorittaminen/saavuttaminen arvona viittaa mm. eteenpäin pyrkimiseen, vaikutusvaltaisuuteen, menestykseen. Universalismi viittaa hyvinvointiin ja sen ymmärtämiseen, arvostamiseen sekä suojelemiseen ja stimulaatio vaihtelunhaluun, jännityksen, seikkailujen ja haasteiden hakemiseen.

Tästä pääsemmekin motiiveihin, sillä faneilla on tiettyjä odotuksia, kun he tulevat lentisotteluun. Nuo arvot ja niihin liitettävät asiat toimivat osaltaan odotuksina, joita kuluttajilla on lentopallosta, koska ne pohjautuvat heidän mielipiteeseensä lentopallosta. Alla kuvana tuo teoria, johon tämä ajattelu perustuu ja nämä teorianerot ovat . (Teoriapohja tähän arvot -> tarpeet -> motivaatio/motiivit -> käyttäytyminen ketjuun löytyy gradun uumenista, mm. sivulta 27 eteenpäin)

Relationships among needs, values and motivations 1

Relationships among needs, values and motivations. (Based on Gau & James 2013).

 

Voitaneen siis sanoa, että lentopallon avulla fanit kokevat saavuttavansa myös itse näitä asioita ja toisaalta odottavat kokevansa jännitystä, hyvinvoinnin arvostamista ja menestyksen tunteita, kun he tulevat lentisotteluun, koska sellaisena he pitävät lentopalloa. Lisäksi tein muutaman päätelmän hyödyistä, joita lentopallofanit voivat saavuttaa erään lentopallo-ottelusta (perustuu mm. tähän lähteeseen: Bauer, H. H., Stokburger-Sauer N. E. & Exler, S. (2008). Brand Image and Fan Loyalty in Professional Team Sport: A Refined Model and Empirical Assessment.)

values, motives and benefits of viewing volleyball

Values, motives and benefits of viewing volleyball based on fans’ perceptions in the FIVB Men’s World Championships 2014 in Poland.

 

Kyselylomakkeen toinen sivu oli fanien omista henkilökohtaisista arvoista, joten siinä selvittelin, millaisia tallaajia lentisfanit oikein ovat. Tuloksena oli, että fanit ovat melko samankaltaisia kansallisuudesta huolimatta ja top 3 arvot ovat: hyväntahtoisuus, turvallisuus sekä hedonismi. Hyväntahtoisuus liittyy ihmisten huolenpitoon läheisistään ja haluun parantaa läheisten hyvinvointia. Turvallisuus puolestaan kertoo  harmoniasta niin ihmissuhteiden kuin yhteiskunnan sekä yksilön tasolla. Hedonismi viittaa pyrkimykseen kohti mielihyvää ja nautintoa elämässä. Lentopallofaneja voidaan siis luonnehtia hyväntahtoisiksi ihmisiksi, jotka välittävät läheisistään ja arvostavat turvallisuutta.

Mitä tämä kaikki nyt sitten tarkoittaa? No siitähän saisin taas kolmannen blogipostauksen aikaiseksi,  mutta jottei kaikki lukijat lakkaa seuraamasta mua näiden postien jälkeen niin tyydyn heittämään pari ajatusta tähän loppuun… Tsemppiä meille kaikille, almost there!

Lentopallofanien odotukset lentopallo-otteluun mentäessä on kokea jännitystä, vaihtelua ja menestymisen tunteita niin sen kaltaisia fiiliksiä voi saada, jos pääsee uppoutumaan peliin kunnolla, sillä ilman peliin keskittymistä, tunteet jäävät hyvin pinnallisiksi. Ikävä kyllä tuntuu, että peliin uppoutuminen on tehty nykyään vaikeaksi katsojalle, kun peli keskeytyy/keskeytetään aikalisien, erätaukojen ym. takia ja etenkin siksi, että näillä pienillä tauoilla yritetään hyvin usein myydä jotain ihmisille. Kuluttajat eivät jaksa kiinnittää huomiota enää kaikkiin mainoksiin ja jopa ärsyyntyvät siitä, että niitä ei pääse pakoon. Heittäisinkin idean tässä vaiheessa, että mitäs jos peleissä keskityttäisiin täysin siihen, että katsojat pääsevät ”pelifiilikseen”. Luodaan lentopallo-otteluista se paikka, jossa he oikeasti pääsevät pakoon normaalielämä ja voivat kokea jännittäviä hetkiä. Jos ja kun fanit toivovat pääsevänsä heittäytymään osaksi urheilutapahtumaa ja siten saada elämyksiä arkeen niin sehän voi olla enemmän kuin sata jänistä kaikille osapuolille: faneille, seuralle sekä itse pelaajille. (En oo kyllä koskaan oikein ymmärtänyt tota jänis-sanontaa, mutta tässä yhteydessä se tuntuis toimivan mallikkaasti!)

Fanien arvopohja muodostui hyväntahtoisuudesta, turvallisuudesta sekä hedonismista. Kaiken tämän nyky-yhteiskunnan kiireen ja individualismin keskellä lentistyypit näyttävät kaipaavankin vastapainoksi yhteenkuuluvuuden tunteita, harmoniaa sekä nautinnollisuutta. Lentopallo-ottelu voisi tarjota siksi enemmän näitä arvoja tukevaa toimintaa, otetaan esimerkiksi turvallisuus.Turvallisuus arvonahan käsittää fyysisen turvallisuuden lisäksi ihmissuhteiden ja ”oman itsen” (sori mun käännökset ei aina ihan natsaa kuin äidinkielen opettajien maailmassa, mutta etteköhän ymmärrä kuitenkin mitä haen) harmonisuuden, terveyden ja oman paikkansa käsittämisen maailmassa, joka luo turvallisuuden tunteita. Ihmiset haluavat yhä viettää vapaa-aikaa yhdessä ja kokea yhteenkuuluvuuden ja turvallisuuden tunteita.  Lentopalloväki voisi napata tästä arvosta hyvin kiinni, sillä lentopallo on turvallinen laji verrattuna esimerkiksi amerikkalaiseen jalkapalloon tai nyt viime aikoina pinnalla olleisiin jääkiekkokaukaloiden käsirysyihin. Lentis sopii lajina myös koko perheelle, jolloin ihmissuhteiden korostaminen peliä yhdessä katsoessa korostuisi.

Lisäksi, lentopallo on todellinen joukkuelaji, joka korostaa tiimin ja joukkuekavereiden merkitystä. Kukaan ei voi voittaa yksin lentopallo-ottelua, vaikka olisi kuinka tähti kentällä, sillä tähdetkin tarvitsevat esimerkiksi passin joltain joukkuetoverilta. Ehkäpä siis tänä päivänä, jolloin indiviudalistinen maailma meinaa jyrätä muut alleen, joukkuepelit tuovat kaivattua yhteisöllisyyttä ihmisten elämään, kun he saavat kokea olevansa osa porukkaa. Ihminenkin on kuitenkin laumaeläin… Mene ja tiedä, mutta minusta tässä piilee yksi hieno mahdollisuus, joka toimisi lentopallomaailmassa hyvin myös markkinoinnin ym. näkökulmasta. Jossain päin maailmaa tätä varmasti onkin hyödynnetty, mutta kuitenkin.

Jos fanitkin tuntisivat olevansa osa perhettä , samoin kuin muut tekijät seuratoiminnassa kuten pelaajat ja talkoolaiset, siinä voisi piillä melkoinen voima, joka toisi ihmiset takaisin katsomoihin yhä useammin. Arvotaustat vinkkaavat, että monelle fanille perhe ja läheiset ovat tärkeitä eikä se paljon puhuttu individualismi, johon myös Pohjois-Euroopan maat luetaan usein.. Joten jos he saisivat tunteen kuuluvansa perheeseen ja lentopallo tarjoaisi mahdollisuuksia koko perheelle, sekin voisi auttaa luomaan uskollista fanipohjaa, jolla olisi myös tulevaisuudessa positiiviset näkymät. Pitää vielä huomauttaa, että lentopallo kuitenkin koettiin myös jännittäväksi lajiksi, joten tällaisten ”pehmeämpien perhe ja turvallisuus arvonjen korostaminen ei kuitenkaan tekisi lentopallosta tylsää, koska mielikuvat lentiksestä lajina sisälsivät mm. voimaa, menestystä, saavuttamista ja jännitystä.

Huh. Oliskohan se nyt paketissa. Paljon olisi vielä sanottavaa ja pohdittavaa, mutta ehkä tämä riittää tosiaan tällä kertaa. Tästä klikkaamalla pääset vielä graduun, jos haluatte lisää infoa tai suoraan multakin voi kysellä, jos jotain jäitte miettimään jotain tai haluatte kiittää tai haukkua mua tai vaikka palkata mut kesätöihin 😛 .

Ps. Oon välillä ihan fiksu ja tarvin oikeesti myös kesätöitä.


 

Oh wow it took long to get this second part out! Basically forever. I just hope that even one person would read this so it wasn’t for nothing haha! Actually it was a stupid idea to try to summarize 100 pages in two blog posts but once I started I just had to finish it. Stubborn as a pig I know. Anyways, you won’t find any confidence intervals or other specific numbers and calculations in this post. Those and other stuff like the theories, more comparisons between the genders, nationalities, conducting research etc. will be found from the thesis. Blog doesn’t need to be so scientific right…

Let’s begin the fun! Starting with the same order as the respondents answered to the questions. So we got 274 responses of which 148 were male and 121 female (55 % and 45 %). The remaining five did not attend the bees and honey discussions apparently as they couldn’t answer which sex they represent… 143 of the respondents were Polish (55 %), 98 Finnish (36 %) and other nationalities combined 35 (13 %).  So I made little comparisons between the nationalities and genders in order to find out are the values of the fans and their perceived image of volleyball similar to each other despite the nationality. The average age of the respondents was 36.

The questionnaire began with attributes of volleyball. Respondents were asked how much the attributes describe volleyball in their opinion from scale 1 to 7. The most popular attributes were international, fun, exciting, ambitious, pleasant, successful and strong. They all scored above the value of 6. When comparing the scores of the attributes between nationalities, no big differences were found. Finnish considered volleyball to be more pleasant and exciting than other nationalities and Polish attached “successful” more strongly to volleyball than others. I was wondering if that has something to do with the fact Polish have succeeded in volleyball very well lately…Meaning that their success in this sport would impact also their image of volleyball.

Let’s move on to values. So. Behind each of those attributes is a certain value based on the theory of human values by Shalom Schwartz. For example, attribute “pleasant” is linked with the value of hedonism that represents enjoying life and aiming for pleasure in life. Therefore, the values behind the attributes of volleyball would be the following ones, attributes are in the parenthesis.

  • Universalism (internationality)
  • Stimulation (fun, exciting)
  • Achievement (ambitious, successful)
  • Hedonism (pleasant)
  • Power (strong)

Another way of discovering the values of volleyball is to sum all the attributes of each value category and see which one got the highest scores. With this tactic, some differences came up. Achievement had the highest value of 5,99. Second place went to universalism and third one was power. Here significant differences between nationalities  did not emerge. More significant difference was found between the genders where female considered volleyball to be more pleasant than male. So this got me thinking if one explaining factor of this difference would be that it was a men’s tournament. If it would have been women’s tournament, would the pleasant attribute get higher scores from male and lower score from female then? Hmmm, could be right… It’s a stereotype I know  but still, most likely male would like to watch female’s sports more than male’s and other way round.

Anyways, after the calculations of these both methods, the result is that fans link values of achievement, universalism and stimulation with volleyball the most. Achievement refers to aims to achieve and succeed in life and gain influence. Universalism tells about understanding, protecting and appreciation of well-being. Stimulation is linked with seeking excitement, variety, novelty, challenge and adventure in life. That is how volleyball’s values are reflected in fans’ minds.

Now we can move on to motives thus fans do have certain expectations when they attend volleyball matches that could be understood as motives to attend the event. The discovered values will reveal some of the expectations and motives as they are based on the opinions of the fans of volleyball. See the picture above that explains this a little more or read more from my thesis :P. It could be claimed that fans come to volleyball matches and expect to experience excitement, appreciation of well-being, feelings of success and fun because these are the factors they relate to volleyball the most.

The second page of the questionnaire was about the personal values of the fans. The results indicate that fans are rather similar despite their nationality. The top three values of the fans were benevolence, security and hedonism. Benevolence means caring about one’s closed ones and wish to improve their well-being. Security refers to aim for harmony in life, in societal as personal level including relationships. Hedonism means pursuing towards pleasure and enjoyment in life.  Thus, volleyball fans can be said to be benevolent people who care about their closed ones and appreciate safety and security in their lives.

And what does all of this mean? Well. That would require third blog post. So I will just try to toss couple things based on the results and hope that I would still have readers after these thesis battle posts haha. Almost there folks!

The expectations of fans are to experience excitement, variety and feelings of success when they enter a volleyball match. These kinds of feelings are rather strong and require a chance to immerse oneself in the match. Unfortunately, the general opinion seems to be that immersing into the game is made very difficult as the game is constantly paused by time-outs etc, but especially because these breaks are used for commercial purposes. People confront huge amount of advertisements and marketing each day and sport events are no exceptions – clubs and their sponsors try to sell and catch the attention of the fans always when possible. So what if we would try something else and instead of distracting fans during the game, the efforts would be put into the fans’ comfort and emphasizing the atmosphere, feeling and excitement of the match? It could be worth of trying to create volleyball matches to be the place for people where they can escape their “normal life” and routines to experience exciting moments. If that is what the fans would like to experience, why not to let them? They will bring the money into the table after all.

Fans’ values were basing on benevolence, security and hedonism. In the middle of this era where individualism and fragmentation of life grows, it seems that people need feelings of community, unity, harmony and pleasure to balance it out. Therefore, volleyball matches could focus on providing opportunities to experience more these kinds of feelings. People still wish to spend free time together and feel to be part of the community. Security as a value does include also the harmony, health and finding one’s place in this world in addition to the safety of the society and relationships.Volleyball is a safe sport for example compared to american football or ice hockey where the fights between players have been on the table lately.   As a sport, volleyball could also fulfill relationship aspect if coming to watch the game with whole family.

Also, volleyball is a true team sport that highlights the meaning of having teammates. No matter how big star you are, you always need someone to assist you. No one can make the points without a setter for example. So perhaps, team sports bring some sense of community to people’s lives. Surely this aspect has already been utilized somewhere in the world but I would say that there is some room for improvement. If fans would feel as part of the family as well as all the other stakeholders in the clubs, there could be strong factor that would bring people back to the audience time after time. The challenge is to get younger folks in the audience for sure.

The discovered values hinted that volleyball fans consider family and closed ones very important for them even though it is often said that Northen Europe countries are also part of the individualistic countries. So, if these people would attain a feeling of being one part of the volleyball family, it could help in building a loyal fan base also in the future if the sport could attract different generations. And now is a good time to note that bringing these little softer family values into the picture won’t make the sport boring since the image of the sport included attributes such as successful, power, achievement and exciting.

Phew. It’s a wrap up time. Lots was still unsaid and it would be nice to continue pondering but this will be enough for now. More you can find from clicking here if you really wanna read more. I will also be happy to discuss more about the subject or whatever so contact me if you would like to talk more or hire me hahaha 🙂

ps. I am sometimes smart and I really also need a summer job. 😉

 

 

Registration

Forgotten Password?

greeting_dialog_display=”hide”